"Aile, Güler Sabancı'yı hiç istemedi"

"Aile, Güler Sabancı'yı hiç istemedi"

Merhum Sakıp Sabancı'nın eşi Türkan Sabancı, ilk defa özel sırlarını basınla paylaştı

"Aile, Güler Sabancı'yı hiç istemedi"
16px
24px
04.05.2009 13:51
ABONE OLgoogle

Balçiçek Pamir'in röportajı

Türkan Sabancı, işadamı eşi Sakıp Sabancı'nın vefatından 5 yıl sonra ilginç açıklamalarda bulundu. Gazete Habertürk'e konuşan Sabancı, ailenin Güler Sabancı'yı hiç istemediğini söyledi.

Hayatınızda hiç başka biriyle evlenmeyi düşünmediniz mi?
Sanki başka biri yokmuş gibiydi benim için. Öyle şartlanmışım. Biz teyze çocuklarıydık. Sakıp'ın özellikle babası bizi evlendirmeyi çok istemişti. Aile zaten karşı koyamazdı. Kısmetmiş evlendik. 22 yaşındaydım evlendiğimde, o da 24. Erken yaş tabii.

Kızınız Sevil Sabancı daha erken yaşta evlendi. Karşı çıkmadınız mı?
Biraz çıktık, “Çok erken evlilik yapıyorsun bıkarsın” dedik. Sanki Tanrı söyletmiş bize. Haklı çıktık.

Ama ne güzel bir torununuz var
O harika tabii. Keşke daha çok çocuğu olsaydı.

Evlendikten sonra uzun süre çocuğunuz olmamış
7 sene. Çok uğraştım ama olmadı. Hep çocuk hayal ederdim. “Acaba benim hiç olmayacak mı?” diye düşünürdüm. Sonra Hayat mecmuasında İsveç'te yaşayan bir profesörün hikayesini okudum. Ben bu adamla yazıştım. Sonra kalkıp gittik. Ona uzun yıllar tedavi olduk. Ama ben hiç bir zaman ümitsizliğe kapılmadım.

Sakıp Bey nasıl karşıladı bu durumu?
Bizim gelenek göreneklerimizde vardır, doğuramayan kadını suçlamak ama Sakıp hiç önemsemedi. O kadar işiyle meşguldü ki... Zaten bence o işiyle evliydi. Önceliği işi olduğu için niye çocuğum yok diye dertlenmedi.

Hasta yatağında bile başbaşa kalamamışsınız
Gelen giden çoktu. Bir gün bile başbaşa yemek yiyemedik. “Fezaya da gitsek bir üçüncü kişi yanımıza gelir” diye takılırdım. Hiç kısmet olamadı başbaşa olmak. Ama baştan beri biliyordum bu durumu. Ölümünden birkaç ay evvel, iş hayatından uzaklaşmıştı. “Sakıp seninle böyle 10 yıl daha yaşasak” dedim. Yüzüme baktı, “Yukardaki bilir” dedi. Nitekim 3-4 ay yaşadı, kapandı o defter.

"Sakıp Sabancı öldükten sonra ailede sarsıntı oldu” iddiaları için ne diyorsunuz?
Oldu. Ölümünden 3 gün önce Güler'e “Ben, benim yerime senin gelmeni istiyorum” demiş. Bu ailede kabul edilmedi. İtiraz edildi, istenmedi. Oy birliğiyle birine bırakalım, Ömer Sabancı falan olsun denildi. Güler yüzünden aile bölündü.

Sizce Güler Hanım doğru isim miydi?
Kesinlikle. Sakıp'ın yetiştirdiği insan. Çok iyi yetişti.

Peki aile onun seçilmesine neden bu kadar şaşırdı?
İnanın büyük olay çıkardılar. Zaten Sakıp'mış o şemsiyeyi tutan, o gittikten sonra her şey değişti, aile bir arada kalamadı. Benim Güler yerine başkasını desteklememi istediler. Ama ben kocamın vasiyetine nasıl karşı gelirim? Hayat arkadaşım “Güler” demiş. Hakkım var mı karşı gelmeye?

Niye Güler Sabancı'ya karşı çıkıldı peki? Çok da başarılı
Herkesin gönlünde bir aslan yatar tabii. Onların gönlündeki aslanı bilemem.

Sakıp Bey'in siyasete gireceği sık sık konuşulurdu. Var mıydı aslı astarı?
Zaman zaman düşünüyordu. Ankara'ya taşınmayı düşünüyordu. Ben de ona derdim ki, işin başından aşkın zaten. Her şey değişecek, muhit değişecek, hayat alt üst olacak, ben eşin olarak istemem. Sürekli teklif geliyordu. Sakıp özellikle İstanbul'a belediye başkanı olmayı düşünüyordu. Çevrenin eşin dostun etkisinde kalmıştı ama sonradan vazgeçti. Ama seçime girseydi mutlaka alırdı.

Onun kadar sevilen zengin azdır
Sokakta arabalardan sarkıyorlardı merhaba demek için. Ara sıra nedir bunun sırrı diye ben de sorardım. “Her gün yanımdasın görüyorsun, sır falan yok, avuç avuç para dağıtmıyorum ya” diye cevap verirdi.

Siz fazla siyaset konuşmazsınız biliyorum ama genel seçimlerden önce AKP'nin tek başına iktidar olmasını istemediğinizi söylemişsiniz. Bugün neler hissediyorsunuz?
Herkes gibi ben de memleket iyiye değil kötüye gidiyor diye düşünüyorum. Duruma baktıkça aklıma kötü şeyler geliyor. Allah korusun bir ihtilal örneğin...

Öyle bir korkunuz var mı?
Var tabii. Olabilir korkusu var. Ayrıca canlı bomba korkusu var, evden alabilirler korkusu var. Memleket gerçekten de iyiye gitmiyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde