'7 yıldızlı otel' palavra çıktı

'7 yıldızlı otel' palavra çıktı

Son günlerde basında sık olarak yer alan ‘7 yıldızlı otel’ ifadelerine yönelik, kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla TUROB açıklama yaptı

'7 yıldızlı otel' palavra çıktı
16px
24px
17.05.2011 15:53
ABONE OLgoogle

Son günlerde basında sık olarak yer alan ‘7 yıldızlı otel’ ifadelerine yönelik, kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla, Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) tarafından bir açıklama yapıldı.
TUROB Yönetim Kurulu’nun yaptığı açıklamada; “Dünyanın hiçbir yerinde, ‘7 yıldızlı otel’ diye bir standart yoktur” denildi.
 
Türk Hukuk Mevzuatında “7 Yıldız” tanım ve sınıflandırması bulunmamaktadır
 
“2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu" ve "Turizm Tesislerinin Belgelendirilmesine ve Niteliklerine İlişkin Yönetmelik" uyarınca, konaklama tesislerinde sınıflandırma; 1 yıldız ile 5 yıldız arasında yapılmakta olup, bunların dışında 4 yıldızlı- 5 yıldızlı Tatil Köyü, Özel Tesis ve Butik otel tanımlamaları bulunmaktadır.
Tesislere ‘Yıldız" veren, onları Belgelendiren Kültür ve Turizm Bakanlığı, sınıflandırmalarda her bir yıldız için zorunlu asgari nitelikleri belirlemiştir. Bu niteliklerin üzerinde, yatırım yapmak veya yapmamak yatırımcının kendi tercihidir. Ancak; Yönetmelik ile belirlenmiş asgari standartların üzerinde yapılacak yatırımlar, İşletmeciye; tesisi mevzuatta olmayan bir sınıf ile tanıtım hakkı veremez.

Bakanlıktan belgeli olmayan, kısaca “Belediye Belgeli” olarak tanımlanan konaklama tesisleri de, “İşyeri  Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik” hükümleri doğrultusunda, ilgili Belediyelerce 1. Sınıf, 2. Sınıf, 3. Sınıf  olarak tanımlanarak belgelendirilmektedir.

Görüldüğü üzere “7 yıldız” tanımlaması ve sınıflandırması mevzuatımızda bulunmamaktadır.

Herhangi bir tesis, olmayan bir sınıf ve standarda göre kendisini 7 yıldız diye lanse ediyorsa, bu durum daha önceki açıklamalarımızda da belirttiğimiz üzere "haksız rekabete-tüketiciyi yanıltmaya" neden olmaktadır. Bu ise kanunlar ile yasaklanmıştır. Bütün bu nedenlerle, bu yöndeki söylem-tanıtım uygulamalarına son verilmesi yasalara uygun olacaktır”
 
Dünyada da, “7 yıldız” diye bir tanım-uygulama mevcut değildir 
 
Dünya genelinde otel standartlarının, Ülkemizde olduğu gibi 5 yıldıza kadar olduğunun kaydedildiği açıklamada: “Dünyada da, 7 yıldız diye bir uygulama mevcut değildir. Yıldızlar, sadece 5 yıldıza kadardır. Ancak, bazen x bir otelin daha yüksek hizmet verdiğinin ifade edilebilmesi noktasında, bazı ülkelerde ‘1 Yıldız Superior’, ‘2 Yıldız Superior’ veya ‘5 Yıldız Superior’ gibi tanımlamalar olabiliyor. Dubai’de ise, nitelikleri ifade etme noktasında, ‘5 yıldız Gold’ ve ‘5 yıldız Platinum’ gibi tanımlamalar yapılabiliyor” bilgisi aktarılmıştır. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde