'28 Şubat soruşturması, geçmişteki bazı karanlık fasıllarını aydınlatmaya çalışıyor'

'28 Şubat soruşturması, geçmişteki bazı karanlık fasıllarını aydınlatmaya çalışıyor'

Şimşek, 28 Şubat soruşturmasına ilişkin olarak, ''Türkiye, geçmişteki bazı karanlık fasıllarını aydınlatmaya çalışıyor, işin özü bu...'' dedi.

'28 Şubat soruşturması, geçmişteki bazı karanlık fasıllarını aydınlatmaya çalışıyor'
16px
24px
12.04.2012 15:52
ABONE OLgoogle

 Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 28 Şubat soruşturmasına ilişkin olarak, ''Türkiye, geçmişteki bazı karanlık fasıllarını aydınlatmaya çalışıyor, işin özü bu...'' dedi.
      15. Avrasya Ekonomi Zirvesi'ne katılmak üzere geldiği İzmir'de, partisinin il başkanlığını ziyaret eden Şimşek, soruları yanıtlarken 28 Şubat sürecine ilişkin başlatılan soruşturmayı değerlendirdi.
      Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu ifade eden Şimşek, ''Türkiye, geçmişteki bazı karanlık fasıllarını aydınlatmaya çalışıyor, işin özü bu... Türkiye bir hukuk devletidir ve son yıllarda gerek demokratikleşme, gerek temel hak özgürlükler anlamında çok önemli mesafeler katetti. Bunu milletin desteğiyle yapabildik. Milletin iradesini üstün kılma çabasının bir sonucu tüm bu geldiğimiz nokta. Bugünkü operasyonları da o çerçevede görmek lazım. Yargının aldığı bir karar, bu çerçevede değerlendirmek lazım'' diye konuştu.
      ''28 Şubat süreciyle ilgili dava açılması halinde AK Parti müdahil olacak mı-'' sorusuna Şimşek, şu yanıtı verdi:
      ''Tabii ki. 28 Şubat gibi, 12 Eylül gibi, bu türden fasılların bir daha yaşanmaması, bu tür müdahalelerinin tahayyül bile edilememesi için tabii ki bizim taraf olmamız lazım, vatandaş olarak, millet olarak... Sadece parti olarak değil, herkesin burada taraf olduğu çok açık. Ben hükümetimiz adına bir şey söylemiyorum, yanlış tarafa çekilmesin ama genel anlamda tabii ki, hükümet olarak vatandaş olarak hepimiz tarafız, ileri demokrasinin temel hak ve özgürlüklerin, milletin iradesinin en güçlü şekilde, en üst düzeyde hissedilmesi anlamında biz hepimiz tarafız.''
      
     Suriye'deki gelişmeler
     
     Şimşek, bir gazetecinin, ''Türkiye'nin Suriye'ye müdahale edeceği yönünde söylentilerin bulunduğunu'' hatırlatarak, ''Türkiye ekonomisinin böyle bir operasyonu kaldırabilecek bir güçte olup olmadığı yönündeki sorusuna ise varsayımlara dayanan sorulara cevap vermek istemediği karşılığını verdi.
      Bununla birlikte, Türkiye ekonomisinin çok sağlam temellere sahip olduğunu, son 60 yılın en büyük krizinden başarıyla çıktığını, makro ekonomik performansta ilk üçte olduğunu belirten Şimşek, ''Biz hiçbir şekilde, hiçbir komşumuzla bir sıkıntı yaşanmasını arzulamayız. Suriye'de yapılan zulümde de tarafsız kalamayız. Bu konuda, ülke olarak değerlendirmeler yapılıyor'' dedi.
      Şimşek, Suriye konusunda yapılan doğrudan harcamalardan çok, bunun Türkiye ekonomisine dolaylı etkilerinin düşünülmesi gerektiğini, petrol fiyatlarındaki 10 dolarlık artışın 4-4,5 milyar dolar fatura çıkardığını kaydetti.
      
     Yeni teşvik sistemi
     
     Mehmet Şimşek, bir gazetecinin yeni teşvik sistemine ilişkin olarak, ''bölgeler arasındaki farklılıkların giderilmediği, İzmir'in, Manisa'ya göre dezavantajlı konumunu devam ettirdiği'' yorumlarını hatırlatması üzerine yaptığı değerlendirmede ise yeni sistemle artık illerin konumunun anlamlı olmadığını, bölgeler arasındaki gelişmişlik farkını giderme yönünde adım atıldığını, yeni sistemin çok boyutlu olduğunu ifade etti.
      Yeni teşvik sisteminin, cumhuriyet tarihinin en büyük vergi indirimi olduğunu dile getiren Şimşek, bu vergi indirimini yaparken de tercihlerini, tüketimden yana değil, yatırımdan, üretimden istihdamdan ve ihracattan yana kullandıklarını söyledi.
      Şimşek, İzmir'in, katma değer zincirinde yukarılarda olması gerektiğini, bilgi yoğun teknoloji ürünlerde Türkiye ekonomisinin motoru görevini görmesi gerektiğini dile getiren Şimşek, şöyle konuştu:
      ''İzmir'i çok önemli bir hizmet ve imalat sanayi üssü olarak görmek lazım. Yeni teşvik sisteminde en önemli husus, stratejik yatırımlar hususu. Bu yatırımlar nerede olursa olsun 5. bölge teşvikini alıyor. Diyelim ki Türkiye'nin ağırlıklı olarak ithal ettiği ürünü İzmir'de üretmeye karar verdiniz. Siz, 5. bölge, yani memleketin en az gelişmiş illerindeki teşvikleri alacaksınız.
      Yeni teşviklerden İzmir maksimum derecede yararlanacak. Yeter ki, bu kent de girişimci, işveren dostu bir yaklaşım içinde olsun. İllerin başarısı sadece devletin verdiği teşviklerle belirlenemez. Kent olarak yatırımların önünü mü açıyorsunuz, engel mi koyuyorsunuz. Bunlar kritik konulardır.''
      Hükümetin İzmir'e çok önem verdiğini, rakamların da bunu doğruladığını ifade eden Şimşek, şöyle devam etti:
      ''2002 yılından bu yana rakamlara baktığınızda hükümet olarak bizim İzmir'e pozitif ayrımcılık yaptığımızı göreceksiniz. Türkiye'nin tüm illerine yapılan yatırımlarda İzmir'in payı yüzde 2,7'den 3,8'e geldiyse bu olsa olsa İzmir'e yönelik bir pozitif ayrımcılığı gösterir. Yine İzmir Büyükşehir Belediyesine aktarılan imkanların vergilere oranı İstanbul'un da üzerindeyse yine aynı şekilde. Miktar olarak da 6 kat artmış. Altyapı yatırımlarına baktığımız zaman, İzmir'in ciddi şekilde desteklendiğini görürsünüz. 80 yılda İzmir ve çevresine yapılan duble yol, otoyol miktarı belli, biz bunu neredeyse 3'e katlamışız. 9 yılımız 80 yıla bedeldir.''
      
     VOB'un İstanbul'a taşınacağı iddiaları
     
     Bakan Şimşek, bir gazetecinin Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası'nın İstanbul'a taşınmak istenmesi konusunda ne düşündüğünü sorması üzerine ise hükümet olarak, İstanbul'u bölgesel finans merkezi haline getirmek için bir eylem planı belirlediklerini belirterek, İstanbul'un finans merkezi olması anlamında konumunu güçlendirecek bir tasarıyı yakın zamanda TBMM gündemine taşıyacaklarını, konunun Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın yönetiminde olduğunu ifade etti.
      Şimşek, ''Biz İstanbul'un konumunu güçlendirmek istiyoruz, ama şuradaki borsa, burada olmalı mı hangi konumda güçlü olur, memlekete faydası nasıl olur'. Bunlar tabii ki konuşulan, irdelenen konulardır. Doğrusu o anlamda ilgili bakan değilim, önümüze gelmiş bir husus da yok'' dedi.
      Bakan Şimşek daha sonra AK Parti İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay ile birlikte parti binası yanında bulunan bir konfeksiyon mağazasını ziyaret etti. Burada kahve içerek işyeri yetkilileriyle sohbet eden Şimşek, yeni teşvik sisteminin getirdikleri konusunda bilgi verdi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde