''10 aydır 3 bin kişinin maaşını ödemediler''

''10 aydır 3 bin kişinin maaşını ödemediler''

Universal Hastaneler Grubu'nda yaşanan maddi sıkıntılar ve çalışanların maaş sorunları ile ilgili olarak İstanbul Tabip Odası bir basın açıklaması yaptı.

''10 aydır 3 bin kişinin maaşını ödemediler''
16px
24px
27.02.2014 13:20
ABONE OLgoogle
Gruba ait Kadıköy, İtalyan, Malatya, Diyarbakır, Karabük ve Ereğli Hastaneleri kapandığını, Çamlıca Hastanesi'nde ise sadece iki bölümün faaliyet gösterdiği kaydedilen açıkalmada, bu hastanelerde yaklaşık 3000 sağlık çalışanının mağdur olduğuna dikkat çekildi.

O PERSONELE YARDIM EDECEĞİZ

Maaşların 10 aydır ödenmediği iddia edilen açıklama şöyle:

"Grubun çalışanlarına ödenmemiş maaş ve tazminat borcunun yaklaşık 2.5 milyar lira olduğu tahmin ediliyor. Hastane çalışanlarının maaşları ödenmediği gibi, bir kısmı işten çıkarılmış, bir kısmının tazminatları ve fazla mesai ücretleri ödenmemiştir. Yüzlerce sağlık çalışanı ve hastane emekçisinin yıllarca süren bu mağduriyetlerine hükümet ne yazık ki sessiz kalmaktadır. Elektrik, su, doğalgaz ve ev kiralarını ödemekte zorluk çeken, kredi kartı borçlarını ödeyemeyen, karnını doyurmakta zorlanan ve çocuklarını okula gönderemeyen sağlık emekçilerinin nitelikli hak gaspları için bir araya gelmiş bulunmaktayız."

Son yıllarda sağlık sektörünün çok büyüdüğü ve özel hastane sayısı hızla arttığı kaydedilen açıklamaya şöyle devam edildi:

"Ülkemizdeki 1500’e yakın hastanenin üçte biri özel hastane. Ancak bu büyüme yine de yetmiyor olmalı ki, özel hastane sahiplerinin bir kısmı, hastanelerinde görev yapan hekimlerin ve sağlık çalışanlarının ücretlerini ödemiyor, gasp ediyor, sermaye birikimi için kullanıyor, ödemediği bu paralarla yurtdışında hastaneler açıyor. Bu hastanelere ülkemizden götürdüğü sağlık çalışanlarına ödemede bulunmamakta. Bu durum bilerek, istenerek, hatta planlanarak gerçekleştirilen bir öde(me)me, ücretlendir(me)me biçimidir.

Hakkını arayan, hukuki veya demokratik yollarla mücadele eden sağlık çalışanları kötü davranışa maruz kalmakta, çevrelerinden soyutlanmakta, gasp edilen ücretlerini hiç ödenmemesi, işsiz kalma, kara listeye alınarak iş bulamama tehditleri ile durumu kabullenmeye zorlanmaktalar."

Açıklamada çalışanları mağdur eden ortaklar da şu şekilde sıralandı:

"1- Azmi Ofluoğlu: Tüm grubun sahibi ve yöneticisiyken yabancı ortakların isteğiyle geri plana çekildi. 2- ADM Capital Türkiye 3- IFC (International Finance Corporation): Dünya Bankası'nın alt kuruluşu. 4- PGGM Vermogensbeheer B.V. (PGGM): Hollanda merkezli bir emeklilik fonu yönetimi şirketi."
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde