'1 Numaraydı, kraldı, yıkıldı!'

'1 Numaraydı, kraldı, yıkıldı!'

Libya'da en çok iş yapan Rönesans Holding'in başkanı Ilıcak, ''Libya'da kraldık, artık ne oluruz Allah bilir'' dedi.

'1 Numaraydı, kraldı, yıkıldı!'
16px
24px
28.04.2011 09:25
ABONE OLgoogle

Türkiyeli müteahhitlerin en çok iş aldığı ve birbirleriyle yarıştığı Libya karmakarışık.

Bazı Türk müteahhitlik şirketlerinin gelişmesini bile sağlayan Libya’da çatışmalardan en çok etkilenen ise 2 milyar dolarlık taahhütlü işiyle bir numarada bulunan Rönesans Holding. Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak, “Çatışmadan önce Libya’da kraldık. İstikrar sağlandığında ne konumda gideceğimizi Allah bilir. Taşeron mu olarak, müteahhit mi belli değil. Taşeron oluruz herhalde. Fransızlar ise sonlardaydı yukarıya yükselirler” diye konuştu.

Libya’da 1 numaraydık

Samsun’da 150 milyon euroluk AVM ve 5 yıldızlı otel projesinin ikinci temel atma törenine katılan Ilıcak, “Libya’da olanlar en çok Türkiye’yi etkiledi. Benim 1200 işsiz adamım var. Ankara’da proje ofisleri birer birer kapanıyor” dedi. Libya’da öncelikle işçilerin canını kurtardık diye sevindiklerini hatırlatan Ilıcak ancak şimdi 1200 işsiz adamının bulunduğunu ve 60 milyon euroluk zararları olduğunu vurguladı.

Libya’da çatışma öncesi 2 milyar dolarlık iş taahhütleri bulunduğunu dile getiren Ilıcak, Libya’nın Enka gibi şirketlerin gelişimini sağladığını ifade ederek Libya’nın tam son dönemeçte tren kazasına uğradığını vurguladı. Ilıcak’a göre Libya’daki bu durum Türkiye’de 90 bin kişiyi işsiz bıraktı. 25 bin kişi zaten orada çalışıyordu, işsiz kaldı.

Mobilyasından çivisine her şeyin Türkiye’den gittiği Libya’ya üretim yapan şirketler zor durumda. Ayrıca proje firmaları da teker teker kapılarına kilit vuruyor. Yabancı şirketleri de gözlediklerini söyleyen Ilıcak, Avrupa, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Hindistan’da yeni şirket alımları için çalışmalarının sürdüğünü açıkladı.

Mayısta Rönesans Gayrimenkul Yatırım’ın yüzde 25 hissesinin halka arz edileceğini söyleyen Ilıcak’ın verdiği bilgiye göre halka arzdan 350 milyon dolarlık kaynak bekleniyor. Bu kaynak ise yeni yatırımlarda kullanılacak. Hisselerin yüzde 70’i yabancı, yüzde 30’u ise yerli yatırımcılara ayırılacak.

Şebnem Turhan/Radikal

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde