‘ABD saldırıyı biliyordu’

‘ABD saldırıyı biliyordu’

Büyükelçiliğin patlamadan bir gün önce vatandaşlarından Taksim’deki partiye katılmamalarını istediği öne sürüldü

‘ABD saldırıyı biliyordu’
16px
24px
02.11.2010 10:11
ABONE OLgoogle

Cumartesi gecesi Taksim’de Amerikalı davetlilerin de bulunduğu Cadılar Bayramı partisinin organizatörü Özcan Işık, partiyi düzenleyen ABD’linin kendisine büyükelçilikten bomba ihbarı geldiğini söylediğini bildirdi. Bunun ardından Amerikalılardan sürpriz bir şekilde rezervasyon iptalleri geldiğini belirten Işık, “Sabah ise Taksim’de patlamanın olduğunu duyduk ve şoke olduk. Saldırıyı ABD’liler daha önceden biliyormuş” diye konuştu.

‘SALDIRGAN SABIKASIZ’

İçişleri Bakanı Beşir Atalay ellerinde saldırganla ilgili bilgiler olduğunu ancak açıklamak için acele etmediklerini söyledi. Atalay eylemcinin hedefinin polis olduğunu, bariyerleri aşamadığı için amacına ulaşamadığını belirtti. Saldırıda kullanılan patlayıcının türünün, Avusturya menşeli “SCH Fünye A4” plastik patlayıcı olduğu saptandı. Fotoğrafı basına dağıtılan saldırganın sabıka kaydının bulunmadığı açıklandı

Taksim Meydanı’nda polise yönelik saldırıdan bir gün önce, Taksim’de ABD vatandaşlarının katılacağı partinin büyükelçilikten vatandaşlarına “bombalı saldırı yapılacağı” yönünde telefon açılarak iptal edildiği ileri sürüldü. Partinin organizatörü Özcan Işık, “Partiyi düzenleyen ABD’li yetkili bizi arayarak büyükelçilikten bomba ihbarı yapıldı ve katılımın az olacağı yönünde açıklaması oldu. Ertesi gün de saldırı gerçekleşti. ABD’liler saldırıyı biliyordu” dedi. Işık, “Bunu özel bir durum olduğu için açıkladık. Sosyal sorumluluğumuz gereği kamuoyu ile paylaştık” diye konuştu.

Cumartesi gecesi Taksim’deki Rumeli Han’da Amerikalı davetlilerin de bulunduğu Halloween Party (Cadılar Bayramı) kutlaması yapıldığını anlatan organizasyon sorumlusu Işık, Amerikalılardan sürpriz bir şekilde rezervasyon iptalleri geldiğini söyledi.

ABD’li bir kişi tarafından kendilerine www.partiorganizasyon.com adresinden 2 hafta önce ulaşıldığını ve 30 kişilik parti organizasyonuna ilişkin bankaya kaparo yatırıldığını belirten Işık, “Organizasyon talebinde bulunan ABD’li kişi 30 Ekim Cumartesi akşamı saat 19.20 sıralarında beni arayarak 12 kişinin partiye gelemeyeceğini söyledi. Nedenini sorduğumda ‘ABD Büyükelçiliği, İstanbul’a seyahat amaçlı gelen ve düzenlenen partiye katılacak olan vatandaşlarını arayarak Taksim’de bombalı saldırı düzenleneceği yönünde uyarıda bulunmuş. Bu yüzden katılım az olacak’ dedi. Bize gelen duyumlara göre bu bilgi sadece seyahat amaçlı gelen ABD vatandaşlarına yapılmış. Türkiye’de yerleşik olarak yaşayan ABD vatandaşlarına böyle bir bilgi gitmemiş. İlginç olan, konsolosluğun mekân ve gün olarak böyle nokta atışı yapmış olması” dedi.

Işık, normalde parti organizasyonu ve katılımcılara ilişkin herhangi bir veri tutmadıklarını ve bu tür bilgileri basınla paylaşmadıklarını ifade etti.

Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde