'İhlas'taki de hortumlama'

'İhlas'taki de hortumlama'

TMSF Başkanı Ahmet Ertürk "İhlas Finans'ta da ödeme zorluğu var, zarar yok. Bu durum hortumlamadır" dedi.

'İhlas'taki de hortumlama'
16px
24px
28.06.2005 21:00
ABONE OLgoogle

TMSF Başkanı Ertürk, İhlas Finans'ta ödeme zorluğu bulunduğunu belirterek, "Orada da hortumlama tabirinin çok geçerli olduğu bir durum var" dedi.

Bankacılık Yasası'nın Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki görüşmeleri sırasında Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Ahmet Ertürk, İhlas Finans'la ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu ve "İhlas'taki durum hortumlamadır" dedi. İhlas Finans'ta ödeme problemi olduğunu, zarar problemi bulunmadığını vurgulayan Ahmet Ertürk, "Hortumlama tabirinin çok geçerli olduğu bir durumdur oradaki" diye konuştu. Ahmet Ertürk, İhlas Finans'a yönetim zafiyeti nedeniyle el konulduğuna da dikkat çekti. Temeli, 1970 yılında atılan İhlas Holding'in bir parçası olan İhlal Finans, 2001 krizinde ödeme güçlüğüne düşmüştü. BDDK, 10 Şubat 2001 tarihinde yükümlülüklerini yerine getirmeyen ve alınan önlemlere rağmen likidite sorununu çözemeyen İhlas Finans Kurumu'nun faaliyet iznini kaldırdı. Bu, BDDK'nın müdahale ettiği ilk tözel finans kurumu oldu. Sistem kâr-zarar ortaklığı ile çalıştığı için 'tasfiye' mekanizması işletildi.

433 MİLYON $ ÖDENDİ
Kriz öncesinde 216 bin 592 olan mudi sayısı, İhlas Finans'ın vadeli ödeme planı ile bugün 92 bin 520'ye düştü. 2001-2005 döneminde hesap sahiplerine 433 milyon dolar ödendi. Tasfiye başladığından bugüne kadar yaklaşık olarak 18 milyon dolar vergi, 1 milyon dolar SSK, 7 milyon dolar personel maaş ve tazminat ödemesi olmak üzere toplam 26 milyon dolar ödeme yapıldı. Bu olaydan alınan derslerle Özel Finans Kurumları, hesap sahibini korumak için Güvence Fonu oluşturdu ve bugün bankalarda olduğu gibi 50 bin YTL güvence sağladı.

İNDİRİM YAPTIRDI 2004 yılı Eylül ayında İhlas Holding ile Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu arasında bir protokol imzalandı. TMSF, İhlas Holding'in kefil olduğu şirketlerin toplam 99.7 milyon dolarlık borcu için, indirimden yararlanmak amacıyla yapılan başvuruyu kabul etti. Böylece İhlas Holding'in iştiraklerinin ve kefil olduğu şirketlerin borçları, TMSF'nin indirim kampanyası kapsamında, borçlu oldukları tutarların 30 Eylül 2004 tarihine kadar yüzde 20'sini ödediği takdirde yüzde 30 indirim hakkından yararlanması ve kalan borcu 24 ayda eşit taksitlerle faizsiz olarak tasfiye etme imkanına kavuştu. Tasfiye süreci devam ederken İhlas Holding'in patronu Enver Ören, sürekli sesiz kalmayı tercih etti. Bunun nedeni olarak ise Ören'in "borcunun tamamını ödeyene kadar konuşmama kararı" gösteriliyordu.

İhlas Finans'a TMSF markajı

İHLAS Finans'a TMSF markajı geliyor. Bankacılık Kanunu görüşmelerinde, İhlas Finans'ın tasfiye işlemlerinde vatandaşın mağdur edildiğini savunan CHP'li Akif Hamzaçebi, yasayla düzenleme yapılmasını istedi. Hamzaçebi, bankasına el konulan hakim ortakların bazılarının hapse girdiğini ancak İhlas Grubu'nun Armutlu'da tatil köyü pazarladığını, hatta açılışını Başbakan'ın yaptığını savundu. Bunun üzerine Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, İhlas Finans'ın, özel finans kurumlarının tasfiyesini düzenleyen 2001 yılındaki yasadan muaf tutulduğunu anımsattı ve "Faaliyet izni 12 Şubat 2001'de kaldırılan İhlas Finans'ın topladığı para 1.2 milyar dolardır. Ödemelerin büyük bölümü tamamlamamıştır. Bundan sonra tasfiye sürecine ilişkin düzenleme yapılabilir" dedi. Şener'in sıcak baktığı formülle İhlas Finans'ın kendi belirlediği isimlerle ve öngördüğü biçimde ödeme yapması yerine, hesap sahiplerine TMSF gözetim ve denetiminde ödeme yapması yolu açıldı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde