Sezer’in vetosu ‘risk denetimini’ riske attı

Sezer’in vetosu ‘risk denetimini’ riske attı

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in üç maddesi nedeniyle veto ettiği yeni Bankacılık Yasası, bankacılık sistemi üzerinde ‘risk odaklı denetim’ planını uygulamayı bekleyen BDDK’yı da vurdu.

Sezer’in vetosu ‘risk denetimini’ riske attı
16px
24px
25.07.2005 00:00Güncelleme: 27.10.2023 14:25
ABONE OLgoogle

BDDK, uygulamayla ilgili hazırlığını 3 ay önce tamamlamış ve yasanın çıkmasını beklemeye başlamıştı.

BANKACILIK Yasası’nın, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından vetosu, sektörde ‘risk odaklı denetim’ başlatmak için aylardır bu yasayı bekleyen BDDK’nın (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu) planlarını da aksattı.

Geçen yıl sonunda başlattığı çalışmayı üç ay önce bitiren ve yasanın yürürlüğe girmesini yeni denetimin ‘organizasyon yapısını’ belirlemek amacıyla bekleyen BDDK; veto nedeniyle ‘risk odaklı denetim’ planını sonbahar aylarına ertelemek zorunda kaldı.

Bankaların bilançoları üzerinden denetimini esas alan mevcut, geleneksel denetim yerine; ‘dokuz risk’ üzerinden ve sürekli denetimini öngören ‘risk odaklı denetim’, bu risklerin yönetimi açısından bankalara ‘renk notları’ verilmesi esasına dayanıyor.

RİSK MATRİSLERİ HAZIRLANACAK:

‘Kredi, likidite, faiz oranı, fiyat, kur, faaliyet, uyum, stratejik ve itibar riskleri’ olmak üzere, toplam 9 risk açısından bankaların Risk Matrisleri hazırlanacak. Risk denetim başlayınca bu riskler, ‘büyüklük, riskin yönetim kalitesi, toplam risk ve riskin yönü’ olmak üzere dört kriter açısından değerlendirilecek. Bu değerlendirme bittikten sonra bankalara, bu riskleri nasıl yönettiğini anlatan ve dereceli olarak giden yeşil, sarı, turuncu ve kırmızı olmak üzere ‘renk notları’ verilecek. Böylece yeni sistemle riskler gerçekleşmeden, risk unsurlarının izlenmesi mümkün olurken, bankaların riskleriyle orantılı sermaye bulundurmaları önem kazanacak.

KİM YAPACAK:

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bu yeni denetim sisteminde kimlerin hangi düzeyde görev ve yetki üstleneceğini belirlemek ve denetim ekipleri oluşturabilmek için yeni yasayı bekliyordu. Çünkü yeni yasa, bankaların denetim sürecini gerçekleştiren denetim elemanlarının organizasyon yapısını değiştiriyor. Mevcut denetimi sürdüren Bankalar Yeminli Murakıplar Kurulu’nu kaldıran yasa, banka denetimlerinde, murakıpların yanı sıra, bankacılık, bilgi işlem uzmanları ve hukukçuların da yer almasını öngörüyor. Yasanın vetosu, ‘risk odaklı denetim’i gerçekleştirecek denetim ekiplerinin oluşturulması konusundaki belirsizliğin sürmesine yol açtı. Bilgi veren kaynaklar, bu nedenle yeni planı hayata geçirebilmek için yasanın yürürlüğe girmesini beklemek zorunda olduklarını vurguladı.

SEZER’İN VETO GEREKÇESİ NEYDİ:

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, geçtiğimiz cuma günü Bankacılık yasa Tasarısı’nın 92, 121 ve geçici 23. maddelerini bir kez daha görüşülmek üzere TBMM’ye geri göndermişti. veto edilen 23’üncü madde, Yapı ve Kredi Bankası’ndaki Çukurova Grubu hisselerinin Koç-Unicredito ortaklığına satışının ön koşulu olarak kabul edilen, banka munzam sandıklarının Sosyal Sigortalar Kurumu’na (SSK) devredilmesini öngörüyordu. Ahmet Necdet Sezer bu maddeyi iptal gerekçesinde, munzam sandıkların iyi yönetildiklerini, bu yüzden de SSK’ya devredilmemeli gerektiği görüşünü savunmuştu.

ABDÜLLATİF ŞENER’İN AÇIKLAMASI:

Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Abdüllatif Şener de önceki gün yaptığı açıklamada, Meclis’in Bankacılık Yasası’nı değişiklik yapmadan tekrar Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’e göndermesi gerektiğini söylemişti.

Renk notuna göre denetim takvimi

BDDK’ca

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde