Ertürk'ün '5020 isyanı'

Ertürk'ün '5020 isyanı'

TMSF Başkanı, "Meclis'te 5020 sayılı yasa için 'Anayasa'ya aykırı olduğunu bile bile oy verdik' denmesi tüm borçlulara cesaret veriyor" dedi. Ertürk gündeme ilişkin açıklamalar yaptı...

Ertürk'ün '5020 isyanı'
16px
24px
01.07.2005 21:00
ABONE OLgoogle

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Ahmet Ertürk, kamu alacağının tahsili için batık banka patronlarının şirketleri ile her türlü malvarlığına el koyma imkanı veren 5020 sayılı yasanın anayasaya aykırı olmadığını savundu. Ertürk, Bankacılık Yasası görüşmeleri sırasında Meclis'te yaptığı açıklamada, milletvekillerine de sitem etti ve şunları söyledi: "Bu çatı altında kabul edilen bir hükmün, 'Anayasa'ya aykırı olduğunu bile bile oy verdik' denilmesi borçlulara cesaret vermekte, bizi zayıflatmakta. Anayasa aykırılığın çok sık tekrarlanması bu hükümleri zayıflatıyor. Anayasa'ya aykırılık iddiaları konusunda yargı mercilerinde hiçbir girişim başaralı olmamıştır. Açılan davalar Fon lehine neticelenmektedir. Hukuka aykırılık, Anayasa'ya aykırılık iddialarının varit olmadığı kanaatindeyim." Ertürk'ün bu çıkışı üzerine CHP'li Mustafa Özyürek, "Sayın başkan üst perdeden konuşmamalı. Meydan okur gibi bizi zorlarsanız gereğini yaparız. Bu yasa için niçin başvuruda bulunmadığımız biliniyor. Ama sizin kanaatinizden ziyade bu iş gerekirse Anayasa Mahkemesi'nde test edilir" dedi. Demirel şirketlerine el koyma kararına da değinen Ertürk, "Egebank'ın nasıl devralındığını bizzat ben araştırdım. Bana bazı isimler önerildi. Özel olarak konuştum" diye konuştu. ertürk Grupta Göltaş'ın da en büyük şirket olduğunu hatırlattı.

Patrona mevduat güvencesi yok

Yeni Bankacılık Kanunu, mali sektörün işleyişinde önemli değişiklikleri de beraberinde getirecek. "Geçici süre" ile uygulanacağı söylenen 5020 sayılı yasadaki süper tahsilat yetkisini TMSF önümüzdeki dönemde de kullanmaya devam edecek. Kaynakları istimsar edildiği için bundan sonra da Fon'a alınabilecek bankaların patronlarına ait şirketlere ve varlıklara el koyabilecek. Bankaların bilgi işlem sistemini bozanlara 1.5-7.5 yıl hapis cezası verilecek. Bankacılık ilkelerine uygun kredi batsa da "zimmet" sayılmayacak. Bankacılık Yasası'nın en dikkat çeki yönü ise "sigorta dışındaki mevduat" tanımı oldu. Bugünkü yasada, banka patronu ve yöneticileri ile ana, baba, eş ve çocuklarının sadece kendi bankalarındaki mevduat güvence kapsamında değilken yeni yasada kapsam tüm bankalara genişletildi. Eskiden, yaş sınırı olmaksızın banka sahibi ve yöneticilerinin tüm çocuklarına ait o bankadaki mevduat güvencede sayılmazken, yeni yasa ile sadece velayet altındaki çocukların mevduatı güvence dışında tutuldu. Bugün, banka denetçileri ile kredi açmaya yetkili memurların çalışıtğı bankada tuttuğu mevduatı da güvence kapsamında sayılmazken, yeni yasada bu kişilerin hesapları da güvence içine çekildi.

'Gönüllü tek kuruş ödenmedi'

Ertürk, Egebank'la ilgili şunları söyledi: "Karşımızdaki kişinin ödeme gücü yok. 33 milyon dolar civarında tahsilat hep 5020 sayılı yasa ile yapıldı. Grupta Göltaş en büyük şirket. Cirosu 200 trilyon lira civarında. Arkadaşlarımız şirketlerin yönetiminde kalacaklar. Şirketlere hakim olmak güç bir iştir. Finansmanı, satın alması vs var, kredi ilişkileri sözkonusu." Ertürk, 5020 sayılı yasanın verdiği yetkilerin önemine de değindi ve "Örneğin Erol Aksoy 170 milyon dolar ödediğini ve en fazla ödemeyi kendisinin yaptığını söyledi. Ama tek kuruşu gönüllü ödemedi. Yasal yetkimizi kullanarak tahsilat yaptık" dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde