Merkez Bankası’nın mart ayı Piyasa Katılımcıları Anketi’nde yıl sonu enflasyon ve kur tahminlerine yönelik iyileşme dikkat çekti. Son ankete göre cari yıl sonu enflasyonu beklentisi yüzde 28.30’dan yüzde 28.04’e inerken, dolar/TL beklentisi 42.88’den 42.79’a geriledi. Politika faizinde üç ay sonrasına ilişkin beklentiler ise yüzde 37.70’e ineceği yönünde.
Deutsche Bank Türkiye Ekonomisti Yiğit Onay, yıl sonu enflasyon tahminlerini yüzde 28 olarak koruduklarını ancak yukarı yönlü risklerin sürdüğünü belirtti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faiz indirimi sürecine ilişkin ise “Nisan sonrası dönemde faiz indirimi için alan daralacak" dedi.
Morgan Stanley, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) 23 Ocak toplantısında faizleri 250 baz puan düşürebileceğini tahmin etti. Banka, merkez bankasının veri odaklı bir yaklaşımı sürdüreceğini belirtirken, yüksek reel faizlerin carry trade işlemlerini desteklemeye devam edeceğini vurguladı.
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan'ın 'Para Politikası ve Makroekonomik Görünüm' sunumu yayımlandı. Sunumda enflasyonda kalıcı bozulma öngörülmesi durumunda para politikası araçlarının etkili şekilde kullanılacağı vurgulandı. Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceğine dikkat çekildi.
Morgan Stanley, aralık ayı enflasyon verilerinin ardından enflasyonda gerilemenin süreceğini ve ocak ayında da Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) bir faiz indirimi daha yapacağını öngördü. Morgan Stanley, TCMB'nin ocak ayında 250 baz puanlık indirim yolunda olduğunu ifade etti.
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) Para Politikası Kurulu'nun (PPK) ekim ayı toplantısına ilişkin ekonomistlerin beklentileri netleşmeye başladı. Buna göre ekonomistler, faizin yüzde 50,00 seviyesinde sabit tutulacağı görüşünde. Foreks'in yaptığı ankete katılan 29 ekonomist, faiz oranının değiştirilmeyeceğini kaydetti.
Merkez Bankası, Finansal İstikrar Raporu'nu yayımlarken; TCMB Başkanı Fatih Karahan yaptığı değerlendirmede, "Piyasa mekanizmasının etkinliğini artıracak ve makro finansal istikrarı sürdürecek adımları atmaya devam edeceğiz" olarak belirtti.