Altın üç ayın dibinden dönerken analistler yükselişin sürmesi için aşılması gereken seviyeyi açıkladı. Fonlardan çıkışlar temkini artırırken, bu hafta peş peşe gelecek Fed kararı ve ABD enflasyon verisi fiyatların yönünü belirleyebilir.
7 Ağustos 2026 gram altın fiyatı 6.512 TL ve ons fiyatı TSİ 06:00 itibarıyla 4.250 dolardan güne başladı. Orta Doğu’da anlaşma umutları ve FED’den faiz artışı beklentilerinin düşmesinden destek bulan ons, bu hafta %5 prime koşuyor. Böylece altında 28 haftanın en hızlı değer artışı yaşanıyor. Dikkatler bugün ABD istihdam verisine çevrildi. “Altın alınır mı, satılır mı” soruları artarken, Ahlatçı Yatırım ons için yeni kritik seviyeleri açıkladı.
Fed kararının ardından sert hareketlerin yaşandığı altın piyasasında dolar, tahvil faizleri ve jeopolitik risk yeniden karşı karşıya geldi. Temmuzun son işlem gününde kritik eşiklerin hangisinin aşılacağı izleniyor.
Geçtiğimiz ay altın fiyatlarının zirve yapmasıyla paniğe kapılan ve ‘daha da yükselecek’ beklentisiyle kredi kartına taksitle bilezik alan vatandaş, bugün ağır bir zararla karşı karşıya. Banka komisyonlarıyla geçen ay 84 bin liraya mal edilen 10 gramlık bir bilezik, fiyat düşüşü ve işçilik kesintileriyle bugün bozdurulmak istendiğinde 60 bin liraya geriledi, bir aylık zarar 24 bin lirayı buldu.
Altın fiyatlarında savaşla birlikte başlayan düşüş Merkez Bankası brüt rezervlerinde 20.5 milyar dolar, net uluslararası rezervlerinde ise 14.5 milyar dolar kayba uğrattı. Rezervlerin büyük kısmını altın olarak tutmanın riskli olduğunu vurgulayan uzmanlar portföy çeşitlenmesine gidilmesi gerektiğini kaydetti.
Jeopolitik risklerin yükseldiği dönemlerde rekora ilk koşan emtialardan altın, savaşa rağmen dün yeniden düşüşe geçti. ‘5 bin 100 doların altı görülmedikçe yükselişini sürdürür’ denilen ons altın, dün 5 bin 62 dolara indi. Cumartesi günü Kapalıçarşı’da 8 bin TL’yi aşan; bu hafta ise en fazla 7 bin 600 TL’yi gören gram altın dün 7 bin 180 TL’ye indi.
Altın, geçen haftanın büyük bölümünde baskı altında kalıp rekor seviyelerin yüzde 7 altına inmiş olsa da yılbaşına göre yüzde 16 yukarıda. Uzmanlara göre son haftalarda yaşanan sert fiyat hareketlerini kalıcı bir yön değişimi değil. Orta ve uzun vadede altında yükseliş beklentisi korunuyor.
Gram altının 7 bin lirayı aşmasıyla birlikte küçük gramajlı altınlara ilgi hızla arttı. Kuyumcular, 0,10, 0,25 ve 0,50 gram altın satışlarında belirgin artış olduğunu belirtiyor. 0,10 gram altın fiyatı 1.550 TL’den başlıyor. Kuyum sektörü “Bu ürünlerde işçilik daha fazla, alım satımda makas daha açık” uyarısı yapıyor.